Choď na obsah Choď na menu
 


Rumunsko 2016

Tento rok plánujeme niektorí členovia ,, MOTOBANDY ,, moto-cestu po Rumunsku.

Termín odchodu 18.7.2016

 

Plán trasy po dohode.

Rumunsko je rozlohou veľká krajina, ktorá skrýva nevídané prírodné bohatstvo. Nájdete tu nespočetné množstvo hradov, hôr, jazier, krásnych ciest, prírodných úkazov a kultúrnych pamiatok. Zo Slovenska je vzdialené len pár hodín jazdy. Vďaka pomerne nízkym cenám tu môžete stráviť krásnu a lacnú dovolenku. O bezpečnosti v tejto krajine chyrujú nepravdy ešte z čias minulých. Ľudia sú tu veľmi milí a priateľskí a často aj sami bez vyzvania pomôžu. Platíte tu ich menou leu, ktorú je najvýhodnejšie vymeniť si v jednej z miestnych bánk. Výbery z bankomatu odporúčame len v prípade, ak nemáte inú možnosť, pretože sú spoplatňované sumou približne 15 eur.

Horská cesta Transalpina

Cesta z označením 67C vedie paralelne s Transfagarasanskou magistrálou, no delí ich od seba približne sto kilometrov. Cesta z juhu začína pri Novaci a končí pred Sugag. Ešte pred pár rokmi to bola štrková cesta, ktorá bola približne 100 kilometrov dlhým offroadovým rajom ako pre motorkárov, tak aj pre terénne automobily. Dnes sa na väčšine cesty nachádza nový asfalt. Z južnej strany prechádza horským strediskom s viacerými hotelmi, od ktorého začína prudko stúpať. Séria vracajúcich zákrut vás vyvedie až na vrchol hory, kde po úpätí pokračujete zopár desiatok kilometrov. Ani tu vás výhľad nesklame.

Známa je aj pod názvom Transfagarasan alebo Fagaraš, ktorý je odvodený od názvu pohoria, ktorým cesta vedie. Cesta 7C je označovaná ako jedna z najkrajších ciest Európy a aj sveta. Tento úsek dlhý približne 90 kilometrov, začína neďaleko mesta Sibiu a končí pri meste Pitesti. Ona samotná najkrajšia cesta ale začína až po stúpaní cez les do hôr a na druhej strane za priehradou Vidraru. Hustý ihličnatý porast pomaly stúpa okolo horského hotela, od ktorého vedie kabínková lanovka. Sponad neho vyviera malú potôčik meniaci sa na vodopád.

Kde sa v skutočnosti nachádza Drakulov hrad?

. Pôvodné Drakulovo sídlo je hrad Poenari, ktoré je momentálne skôr polozrúcaninou. Je to však miesto, kde tento krvavý panovník, prezývaný aj Vlad narážač, napichával ľudí na drevené koly. Dnes tu nájdete drevené koly a na nich napichnuté figuríny, ktoré sem umiestnili pre turistov. Hrad sa nachádza na vrchole jednej z hôr, odkiaľ je možné vychutnať si výhľad na okolitú Transylvániu. Ak sa sem ale chcete vybrať, musíte počítať s tým, že sa aj trochu zapotíte. Od hlavnej cesty k hradu vedie iba schodisko, ktoré má približne tisíc schodov.

To len uvažujem.